Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM. Dyskutowali o... jedzeniu [FOTO]

Andrzej Kurzyński
Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM
Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM Andrzej Kurzyński
W kaliskim Wydziale Pedagogiczno-Artystycznym UAM odbędzie się ogólnopolska konferencja naukowa zatytułowana „Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia”.

Na cykl wykładów zapraszają Zakład Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej oraz Zakład Ochrony Dóbr Kultury i Komunikacji Międzykulturowej. Honorowy patronat nad konferencją objął Krzysztof Nosal, starosta kaliski, a także Forum Młodych Medioznawców i Komunikologów oraz Uniwersyteckie Stowarzyszenie na rzecz Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego UAM w Kaliszu Artem Docendi.

Konferencję przygotowali: dr Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak, dr Karol Walczak oraz dr Bartosz Kowalczyk.

- W pewien sposób jesteśmy zobligowani do tego, aby opisywać współczesne zachowania nie tylko kulinarne, ale w ogóle zajmować się dziedzictwem i współczesnymi wymiarami tego dziedzictwa - mówi Karol Walczak z Zakładu Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM. - Część medioznawcza jest domeną Zakładu Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej. Rozesłaliśmy zaproszenia do udziału w konferencji do zaprzyjaźnionych ośrodków i odzew był bardzo duży. Postanowiliśmy porozmawiać o jedzeniu i zastanowić się w jaki sposób media wykorzystują fenomen zainteresowania jedzeniem, formami jedzenia i w jaki sposób one same piszą o jedzeniu, a tym samym kreują pewne zachowania

Uczestników konferencji powitał dziekan Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego UAM prof. Piotr Łuszczykiewicz.

- Temat konferencji jest kapitalny. Jedna z większych mód w tej chwili, to moda na gotowanie, bardzo złożona i pełna paradoksów. Z jednej strony w periodykach lub programach telewizyjnych, to na pierwszych stronach lub w pierwszej części mówi się co można smacznie przyrządzić, a za chwilę dalej są porady jak się odchudzać i być zdrowym. Ten cały dyskurs stara się wytworzyć dwie potrzeby: potrzebę gotowania i zaraz z drugiej strony potrzeba zdrowego życia - mówił prof. Piotr Łuszczykiewicz.

Pokłosiem konferencji będzie monografia wieloautorska, która ma się ukazać jeszcze w tym roku, a najpóźniej na początku przyszłego roku.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto