Niewinne zabawy czy wystawianie się na wpływ szatana? Od kilku lat w Polsce toczy się dyskusja dotycząca Halloween. Święto, które obchodzone jest w wielu krajach na świecie u nas budzi kontrowersje i niepotrzebne waśnie.
ZOBACZ TEŻ: Pomysły Polaków. To wydarzyło się naprawdę! Zaskoczeni? [ZDJĘCIA]
Hierarchowie Kościoła Katolickiego z ambon przypominają, iż pod pozorem zabawy – tworzenia ozdób i okolicznościowych imprez, stosuje się praktyki okultystyczne, niezgodne z nauką instytucji. Halloween ich zdaniem sięga do pogańskich obchodów święta duchów i celtyckiego boga śmierci.
Z kolei zwolennicy Halloween przekonują, iż nie ma w nim nic groźnego. Chodzi o rozrywkę, a nawet chęć przyswojenia wiedzy o innych kulturach, w tym przypadku anglosaskiej, która traktuje śmierć z lekkim przymrużeniem oka.
Dlaczego nie pogodzić obu tych grup? Nie musimy przecież korzystać z dyń, które bezpośrednio nawiązują do tradycji irlandzkiej. Chcemy pogodzić dwie strony tego konfliktu! Zakopmy wojenne topory wojny ideologicznej i stwórzmy nasze, polskie ozdoby z cebuli!
To warzywo, które wielu z nas uznało za narodowe! Wystarczy, w zależności od potrzeb kupić kilka lub kilkanaście cebul i chwycić do ręki nóż. Bardziej wymagający mogą też przygotować markery oraz wykałaczki.
Zachęcamy wszystkich do tworzenia ozdób z cebuli i przesyłania ich zdjęć na naszą skrzynkę mailową: [email protected] lub dzielenia się nimi na naszym Facebooku.
Co zrobić z cebulami, które pozostaną? Może z nich powstać pyszna zupa cebulowa. My polecamy Wam przepis pochodzący z powstającego w Poznaniu bloga wkrainiesmaku.pl.
Przygotuj:
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
10 białych cebul
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 kromka chleba tostowego
sól, pieprz
kurkuma
natka pietruszki
opcjonalnie cebula granulowana
grzanki do podania
Cebulę pokrój w plastry. Przesmaż na oliwie w dość dużym garnku. Dodaj wino i chwilę gotuj, do odparowania alkoholu. Dodaj 4 szklanki bulionu drobiowego i gotuj do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodaj kromkę chleba tostowego i natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać cebulę granulowaną, ale wtedy krem nie będzie idealnie gładki. Podawaj np. z grzankami. Smacznego!
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?