Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

VII Ostrowski Festiwal Smaków. Tym razem królowały grzyby eryngii i shii-take

RED

Ostrowski Festiwal Smaków odbył się już po raz VII! Każdego roku organizatorzy wskazują wiodący produkt regionalny, który ma być eksponowany i promowany podczas Festiwalu. W poprzedni latach były to: boczniak ostrowski, karp przygodzicki, sery produkowane przez mleczarnie powiatu ostrowskiego, gęsina, dziczyzna praz jaja. ym razem podczas Festiwalu królowały grzyby eryngii i shii-take, które produkowane są przez firmę Mushroom państwa Zbigniewa i Marii Biadałów z Rąbczyna.

Podczas festiwalu odbyły się także pokazy: pokaz barmański Łukasza Kawałko, pokaz cukierniczy Cukiernii Szorski Jolanty Musialskiej oraz pokaz kuchni orientalnej Ossowski & Nowicki.

Podczas Festiwalu wręczono również nagrody za stoiska, potrawy oraz nagrody publiczności.
Ocenie konkursowej podlegały następujące potrawy z wykorzystaniem grzybów :
• puszyste bułeczki bao z eryngii i konfitowaną kaczką podane na mixie sałat z chrupiącym bekonem i shii-take - agencja handlowa Limba Catering
• terina wieprzowa z relishem z boczniaka królewskiego oraz z ketchupem z shii-take i galaretką porzeczkową - restauracja Stylowa
• kwiatowy pieróg shii-take – restauracja Senator
• gołąbki z grzybami shii-take i kaszą jęczmienną z sosem grzybowym Gastro Centrum Bar Mleczny
• eryngii duszone w porto i ziołach z macerowaną kaczą piersią restauracja Gościniec Zębcowski
• karczek sous vide z karmelizowanymi grzybami eryngii - restauracja Górecznik
• gołąbki po japońsku - Zespół Szkół Usługowych
• grillowane eryngi i szparagi z żółtkiem plastycznym i majonezem grzybowym - spółdzielnia mleczarska Lazur
• policzki wieprzowe nadziewane grzybami erynii, białym porem i imbirem, podane z pomidorowymi kluseczkami i sałatką wiosenną - catering F.h.u. Kuchcik
• bulion z grzybami shii-take i warzywami wraz z pierożkami z nadzieniem z eryngii - restauracja Jesionowy Dwór
• pierogi pieczone z grzybami i orzechami włoskimi z sosem tymiankowym- restauracja Bankietowa
• salceson z grzybów shii-take z musem grzybowym restauracja Villa Royal
• risotto z shii-take z porami- restauracja Trzcieliny
• marynaty z grzybami w roli głównej mix degustacyjny
- grzyby shii-take w połączeniu z buraczkiem
- eryngi z nutą curry
- shii-take i eryngi w pomidorowej odsłonie - restauracja Raszkowianka
• sakiewki grzybowe - restauracja Kaczory Deluxe
• futomaki z omletem tamago i grzybami shii-take - restauracja Ogrody Smaku
• gołąbki z grzybami shii-take i sosem lazurowym- max handel gastronomia Hieronim Szewczyk
• zapiekanka z wątróbką drobiową, karmelizowanym jabłkiem, smażonym boczniakiem i chutney z czerwonej cebuli - bistro Zapieknajpa
• risotto z grzybami eryngii- restauracja Spiżarnia
• orientalna polędwica podjadek - restauracja Podjadek
• ragout z jelenia z boczniakiem królewskim- restauracja Borowianka
• pierogi z grzybami i kapustą - naleśnikarnia i pierogarnia u Szevy
• boczniak królewski grillowany, risotto z pesto z bazylią i parmezanem- Pauli's Catering
• grillowane eryngie w boczku na puree z pasternaka - Zajazd Wielkopolski Hotel Klara
• tacos de carnitas de hongos - bistro Cafe & Tapas

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto