Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Medal mistrzostw Polski nie dla Asseco Resovii! Przegrała z Projektem po raz drugi

Medal mistrzostw Polski nie dla Asseco Resovii! Przegrała z Projektem po raz drugi

KTS Enea Siarkopol Tarnobrzeg czwarty raz triumfuje w Lidze Mistrzyń [ZDJĘCIA]

KTS Enea Siarkopol Tarnobrzeg czwarty raz triumfuje w Lidze Mistrzyń [ZDJĘCIA]

Polecamy

Mistrzostwa Europy Pokemon już w ten weekend. Zobacz, gdzie obejrzeć

Mistrzostwa Europy Pokemon już w ten weekend. Zobacz, gdzie obejrzeć

Poznaj kandydatów na Prezydenta Konina oraz burmistrzów i wójtów w powiecie konińskim

Poznaj kandydatów na Prezydenta Konina oraz burmistrzów i wójtów w powiecie konińskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie ostrowskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie ostrowskim