MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Dzień Mamy i Taty 2024. Przedstawienie dzieci z przedszkola Sióstr Służebniczek

Dzień Mamy i Taty 2024. Przedstawienie dzieci z przedszkola Sióstr Służebniczek

Tłumy poczas samozbioru truskawek w Księżym Lesie. ZDJĘCIA

Tłumy poczas samozbioru truskawek w Księżym Lesie. ZDJĘCIA

Polecamy

Nowe połączenie nad morze. Skąd dojedziesz pociągiem do nadbałtyckich kurortów?

Nowe połączenie nad morze. Skąd dojedziesz pociągiem do nadbałtyckich kurortów?

To będzie decydujący mecz kaliskich szczypiornistek

To będzie decydujący mecz kaliskich szczypiornistek

Przyszedł do skateparku z kijem bejsbolowym, bo młodzież zaczepiała jego syna

Przyszedł do skateparku z kijem bejsbolowym, bo młodzież zaczepiała jego syna