MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

Zobacz również

W Lubieszynie pojazd doszczętnie spłonął. Wewnątrz znaleziono dwa ciała!

W Lubieszynie pojazd doszczętnie spłonął. Wewnątrz znaleziono dwa ciała!

W krainie Gryfa - średniowieczna podróż podczas Dni Stargardu [ZDJĘCIA]

W krainie Gryfa - średniowieczna podróż podczas Dni Stargardu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Nie będzie wyjątkowego znaczka z okazji święta Wielkopolan. "Skandaliczna decyzja"

Nie będzie wyjątkowego znaczka z okazji święta Wielkopolan. "Skandaliczna decyzja"

Kaliszobranie. Przed nami kolejna odsłona

Kaliszobranie. Przed nami kolejna odsłona

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy