Co pić, gdy za oknem mróz? Zdrowe i pyszne napoje na zimowe wieczory
XOCOLATL CALIENTE Poza zdrowymi naparami warto zaserwować sobie jesienią odrobinę rozgrzewającej przyjemności, jaką zapewni gorąca, gęsta jak budyń hiszpańska czekolada Xocolatl Caliente. Nie zawiera ona mleka, masła ani śmietany, jest więc znacznie zdrowszą alternatywą dla klasycznej gorącej czekolady. Składniki: - tabliczka gorzkiej czekolady - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki utartych goździków - 360 ml wody - szczypta cynamonu - szczypta anyżu - 3 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej Skrobię kukurydzianą wsypujemy do garnka i łączymy z 4 łyżeczkami zimnej wody. Mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie idealnie jedwabista. Czekoladę wrzucamy do garnka, a następnie dolewamy wodę i rozpuszczoną uprzednio skrobię kukurydzianą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając nieustannie do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gdy na powierzchni pojawią się bąble, należy zdjąć garnek z palnika. Mieszamy przez kolejne 3-5 minut, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Kto lubi, może dosłodzić miodem. Smacznego!