Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
W Polsce zjadamy dwukrotnie większą ilość soli niż wynosi zdrowa norma, a nawet co trzeci dorosły ma nadciśnienie. Jak temu przeciwdziałać? Wystarczy przyrządzać potrawy z mniejszym dodatkiem sodu. 

Co zamiast soli? Sprawdź 10 najlepszych zamienników soli kuchennej!

Poznaj kolejne polecane produkty. Przesuwaj zdjęcia w prawo – naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
W Polsce zjadamy dwukrotnie większą ilość soli niż wynosi zdrowa norma, a nawet co trzeci dorosły ma nadciśnienie. Jak temu przeciwdziałać? Wystarczy przyrządzać potrawy z mniejszym dodatkiem sodu. Co zamiast soli? Sprawdź 10 najlepszych zamienników soli kuchennej! Poznaj kolejne polecane produkty. Przesuwaj zdjęcia w prawo – naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE https://pixabay.com/
Nadmiar soli w diecie prowadzi nie tylko do nadciśnienia – może też sprzyjać rozwojowi nowotworów i otyłości! Dobrze więc zadbać o zdrowie, zmniejszając spożycie soli kuchennej. Nie znaczy to jednak, że jedzenie musi być mdłe. Chodzi bowiem o to, by ograniczyć spożycie sodu, utrzymując satysfakcjonujący smak jedzenia. Można to osiągnąć za pomocą zdrowszych zamienników soli. Wyjaśniamy, jak to zrobić i dlaczego.

Spis treści

Czym zastąpić sól w diecie?

Większość spożywanej przez nas soli, bo nawet 80 procent, dostarczana jest do organizmu wraz z przetworzoną żywnością, a tylko niewielki procent pochodzi z solniczki. Wyroby przemysłowe są też źródłem sodu zawartego w dodatkach do żywności (jest to najczęściej występujący w nich pierwiastek) oraz szeregu związków o niekorzystnym działaniu na zdrowie, a przy tym zawierają niewiele naprawdę cennych składników.

Choć spożywany w diecie sód pochodzi też z naturalnych produktów, we współczesnej diecie dostarczają najwyżej 10-12 proc. łącznej dawki tego pierwiastka. Wniosek jest taki, że chcąc ograniczyć dawki soli i sodu – a przy tym znacznie poprawić jakość swojego jadłospisu – należy jak najwięcej posiłków przyrządzać z podstawowych składników w domu, a do ich doprawiania stosować niskosodowe zamienniki soli kuchennej.

Należy przy tym pamiętać, że produkty zastępujące sól również są źródłem sodu, dlatego nie należy ich nadużywać. Celem jest także przyzwyczajenie się do niższego poziomu słoności. Zmysł smaku adaptuje się w ciągu 2-3 miesięcy – i satysfakcjonujące w smaku staje się jedzenie z mniejszą ilością soli.

Dlaczego jednak trzeba ograniczać sól w diecie? Nadmierne spożycie pochodzącego z niej sodu przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego i obrzęków ciała. Może prowadzić do udaru mózgu, zawału, niewydolności serca i chorób nerek.

Rzadziej mówi się o tym, że nadmiar sodu odgrywa też rolę w rozwoju raka żołądka i przełyku, osteoporozy, kamicy nerkowej, a nawet otyłości. Ustalono, że osoby z nadciśnieniem żyją o 5 lat krócej.

Czego więc używać zamiast soli? Sprawdź najlepsze niskosodowe zamienniki soli kuchennej w naszej galerii!

Łyżeczka soli – ile to gramów sodu? Co jeszcze trzeba wiedzieć?

W przeciwdziałaniu rozwojowi nadciśnienia tętniczego służy dieta z ograniczoną ilością soli kuchennej, najlepiej w stylu śródziemnomorskim. Na bazie tej diety, która jest znana jako jedna z najzdrowszych na świecie, powstała dieta DASH w wersji standardowej i niskosodowej. Jako źródło słonego smaku warto wykorzystać w niej właśnie zdrowe zamienniki soli.

Dieta niskosodowa jest dużo łatwiejsza w stosowaniu, gdy zna się podstawowe fakty nt. soli i sodu. Oto 5 tych najważniejszych.

  • Sól kuchenna (chlorek sodu) zawiera 38758 mg sodu w 100 g – czyli 38,758 g (lub procent).
  • Płaska łyżeczka soli zawiera ok. 2300 mg sodu – czyli w porcji 5 g soli jest 2,3 g sodu.
  • Zalecany limit dzienny sodu to 2300 mg (5 g soli), a w diecie przeciw nadciśnieniu – 1500 mg (3,2 g soli). To odpowiednio 1 lub 2/3 łyżeczki.
  • Przeciętne dzienne spożycie soli w Polsce wynosi 9-12 g soli na dobę – to dawka ok. dwukrotnie za duża.
  • Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się u 23 proc. Polaków, ale w wielu przypadkach jest nierozpoznane albo ukryte – szacuje się, że problem ten dotyczy ok. 1/3 dorosłej populacji naszego kraju.
  • Dla przeciwdziałaniu rozwojowi nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych kluczowe jest odpowiednie spożycie potasu, którego w diecie jest często za mało. Zalecana dawka tego pierwiastka wynosi 4700 mg (4,7 g) dziennie.

Co zamiast soli? Sprawdź, jakie produkty zastąpią zwykłą sól w diecie, a nawet uzupełnią poziom potasu!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto