W Jankowie Zaleśnym znajduje się największa uprawa dyni bez-łuskowej oleistej w całej Wielkopolsce. 11 września po raz pierwszy odbędzie się tam Dzień Dyni, organizatorzy zapraszają wszystkich chętnych do udziału. W planach pokazy agrotechniki, zgarnianie dyni kombajnem, suszarnia mobilna do pestek. Kompendium wiedzy nie tylko dla rolników, ale wszystkich ciekawskich procesu uprawy i dystrybucji pestek.
W ramach mini festynu odbędzie się też degustacja potraw. Będzie co zjeść i czego się napić.
Pestki dyni bogatym źródłem witamin
Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. O ich dobroczynnym wpływie można pisać bez końca. Z pestek wytwarzany jest też olej. Odpady z uprawy są bardzo odżywczym pożywieniem dla zwierząt rolnych. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to uprawa „zero waste”.
Wszystkich chętnych uczestników do celu poprowadzi znak informujący o wydarzeniu.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?