MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Mocne wsparcie Anglii z trybun: przybyły żony i dziewczyny piłkarzy „Trzech Lwów”

Mocne wsparcie Anglii z trybun: przybyły żony i dziewczyny piłkarzy „Trzech Lwów”

Zapraszamy na Letnie Biegi Śniadaniowe w Sławnie już od 22 czerwca 2024 r.

Zapraszamy na Letnie Biegi Śniadaniowe w Sławnie już od 22 czerwca 2024 r.

Polecamy

O krok od tragedii podczas świętowania awansu. Na miejscu lądował helikopter LPR

TYLKO U NAS
O krok od tragedii podczas świętowania awansu. Na miejscu lądował helikopter LPR

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Tak głosowali kaliszanie

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Tak głosowali kaliszanie

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych