Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ostrowski Festiwal Smaków 2016 [FOTO]

MWE
IV Ostrowski Festiwal Smaków odbył się w sobotę w Zespole Szkół Usługowych. Tym razem serwowano potrawy przygotowane głównie na bazie gęsiny.

Ostrowski Festiwal Smaków co roku stawia na produkty wysokowartościowe. Poprzednio były to ostrowski boczniak, przygodzicki karp oraz sery lokalnych wytwórców. Teraz organizatorzy promowali gęsinę, która zawiera bardzo mało tłuszczu. Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z grupy Omega-3 i Omega-6, bardzo korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy oraz na pracę mózgu.

Profesjonalne jury dokonało oceny po jednej potrawie konkursowej i po jednym deserze każdego wystawcy. Jednakże na stoiskach znalazło się więcej specjałów do degustacji i oceny przez zwiedzających, którzy mogli głosować za pomocą kuponów nadrukowanych na zaproszeniach.

Dodatkową atrakcją był pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu Krzysztofa Gradzewicza - członka kadry polskiej na olimpiadę kulinarną.

- Ostrowski Festiwal Smaków jest imprezą promującą produkty regionalnych wytwórców, lokale gastronomiczne oraz szkolnictwo zawodowe - powiedział dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.

Konkurs na najlepszą potrawę:
I miejsce - restauracja Górecznik Taurus za ,,Carpaccio z gęsi z marynowaną śliwką''
II miejsce - restauracja Przepis za ,,Gęś w bakaliach z sosem na bazie whisky''
III miejsce - restauracja Raszkowianka za ,,Carpaccio z wędzonego półgęska z sałatką owocową''
wyróżnienia:
Folwark Polski za ,,Folwarczne role w trzech smakach''
Restauracja Jesionowy Dwór za ,,Aromatyczne gołąbki z gęsiną w sosie grzybowym''
Restauracja Villa Royal za ,,Gęś z wiejskiego dworu marynowaną w miodzie pitnym''
Restauracja Ogrody Smaku za ,,Gęś w ogrodzie''

Konkurs na najlepszy deser:
I miejsce - restauracja Przepis za ,,Sernik Rafaello''
II miejsce - restauracja Max Catering za ,,Słodkie trio z musem jagodowym''
III miejsce - restauracja Limba za ,,Wariacje czekoladowe''
wyróżnienia
Górecznik Taurus za ,,Smażone lody własnej produkcji podane na truskawakch''
Restauracja Stylowa za ,,Mus czekoladowy''

Wyróżnienia za aranżację stoisk :
Borowianka
Limba
Zespół Szkół Usługowych
Ristorante U Włocha
Górecznik Taurus
Przepis
Gastro Centrum
Zajazd Klara

Nagroda Publiczności :
Zespół Szkół Usługowych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto