2 z 8
Poprzednie
Następne
Prosty sposób na usunięcie etykiet i nieprzyjemnych zapachów ze słoików. Jak później wykorzystać stare słoiki?
Przechowuj żywność
To najbardziej popularne zastosowanie słoików. Nie chodzi tylko o wekowanie przetworów na zimę, ale słoik to idealne naczynie, żeby zabrać w nim lunch do pracy (ekologicznie, bez plastiku), w mniejszych można umieścić przyprawy, w większych mąkę, kasze, ryż, fasolę, zaparzyć herbatę i zioła i tak naprawdę wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy.
Jasne, słoiki zajmują więcej miejsca niż plastikowe i papierowe opakowania, ale dzięki nim utrzymasz w szafach dużo większy porządek i łatwiej znajdziesz dany produkt. W słoikach można też zamrażać jedzenie, warto jednak pamiętać, aby nie wypełniać opakowania do końca, należy zostawić u góry trochę wolnej przestrzeni, to pomoże uniknąć pęknięcia.