Przedszkolne menu tworzą dzieci wraz z pracownikami placówki i rodzicami. Dlaczego? - To efekt ubiegłorocznych obserwacji. Zbyt dużo jedzenia marnowało się. Różnie bywało z trafianiem w kulinarne gusta dzieci. Stąd pomysł na przedszkolny program „ Wiem, co jem.” – mówi Wioletta Drygała, dyrektora Publicznego Przedszkola w Czekanowie.
I tak od września, raz w miesiącu dzieci będą przygotowywać menu na dany dzień. Idea programu jest taka, by przybliżyć dzieciom walory zdrowego jedzenia, zachęcić do jedzenia warzyw i owoców. Każde śniadanie w przedszkolu przypomina trochę szwedzki stół. Dzieci na stoliki otrzymują m.in.: wędliny (wybór zawsze pada na te o bardzo dobrej jakości, najlepiej bez konserwantów), świeżo pieczony chleb oraz bułki na zakwasie (co ciekawe pieczywo wypiekane jest w przedszkolu). Sezonowe warzywa i owoce to podstawa każdego posiłku. Dzieci przygotowują również warzywne sałatki, a ostatnio ich specjalnością są śliwkowe powidła i konfitura z jabłek. Palce lizać! Równie pysznie w wykonaniu dzieci smakuje tortilla.
- Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłu i zaangażowania dzieci, nauczycieli, dyrekcji i oczywiście pani Joli, przedszkolnej kucharki. Inicjatywa godna naśladowania. Program, który łączy w sobie dwa w jednym. Z jednej strony uczy zdrowych nawyków żywieniowych, a to dziś bezcenna nauka, z drugiej strony rozwija kulinarne pasje. – mówi wójt gminy Ostrów Wielkopolski Piotr Kuroszczyk.
Małgorzata Ohme: Pornografia jest mimo wszystko częścią seksualności
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?