Rogal świętomarciński to słodki wypiek wykonany z ciasta półfrancuskiego, który podlega ścisłym zasadom wytwarzania. Jego kształt wiąże się z poznańską legendą. Święty Marcin miał się ukazać na białym koniu piekarzowi Walentemu we śnie. Gdy ten obudził się nad ranem, zobaczył przed domem podkowę zgubioną przez rumaka. Od tego czasu zgodnie z jej wzorem zaczęto wypiekać rogale i rozdawać najuboższym. Za prekursora wytwarzania rogali marcińskich uważa się Józefa Melzera, cukiernika, który chciał karmić nimi potrzebujących.
- Nie ma odstępstwa od norm. Jeżeli jakaś cukiernia robi rogale na maśle, to nie są to już rogale świętomarcińskie. Natomiast nie ma wytycznych dla piekarni i cukierni, w jaki sposób mają pakować wypieki. Tutaj panuje zupełna dowolność. Muszę dodać, że opakowania są bardzo ciekawe i ładne. Na pewno przykuwają uwagę konsumentów. - tłumaczy Stanisław Butka, starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Sprawdź z nami gdzie i za ile kupisz rogale świętomarcińskie w Ostrowie Wielkopolskim.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?