Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

V Ostrowski Festiwal Smaków [FOTO]

MWE
V Ostrowski Festiwal Smaków odbył się w sobotę w Zespole Szkół Usługowych przy ulicy Wolności. Tym razem na stoiskach królowały potrawy z dziczyzny.

Organizatorzy V Ostrowskiego Festiwalu Smaków postawili na powrót do kulinarnej tradycji, która przez lata decydowała o poziomie polskiej kuchni. Po boczniakach, przygodzickim karpiu, serach pleśniowych i gęsinie tym razem na jubileuszowej edycji w roli głównej wystąpi dziczyzna. Przez wieki odgrywała ona bardzo ważną rolę w kuchni, zwłaszcza staropolskiej. Teraz przegrywa z mięsem z hodowli masowych. Od lat ceniona jest jednak za walory smakowe i odżywcze. Jest to bowiem mięso pozbawione cholesterolu i antybiotyków z zawartością wartościowego białka, witamin i składników mineralnych.

W sobotę przed południem trwały spotkania branżowe. Obejrzano m.in. specjalny pokaz przygotowany przez mistrza sztuki kelnerskiej Grzegorza Górnika. Po oficjalnym otwarciu zaproszono do degustacji jubileuszowego dzika. Komisja oceniająca przyznała nagrody i wyróżnienia za najlepsze potrawy i najładniejsze stoiska. Swojego laureata wybrała także publiczność.

Podczas V Ostrowskiego Festiwalu Smaków Zespół Szkół Usługowych oficjalnie przystąpił do Ogólnopolskiego Klastra Gastronomicznego. Dzięki temu ostrowska placówka będzie miała kontakt z najlepszymi fachowcami w kraju z tej branży.

Przegląd tygodnia - Niebieski Wieloryb, zażenowana policja oraz koszmar parkowania

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto