4 z 5
Poprzednie
Następne
Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania
Przepis babci na knedle z owocami
Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże owoce sezonowe.
Składniki:
250 g twarogu
5 łyżek masła
2 jajka
140 g mąki
cukier i sól
Masło roztapiamy i rozcieramy z twarogiem, jajkami, szczyptą soli, łyżką cukru. Dosypujemy mąkę stopniowo, by powstało miękkie ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy na pół godziny pod ściereczką.
Jeśli wybieramy owoce, które mają pestkę, trzeba ją usunąć. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i wycinamy koła, Układamy owoce, sklejamy knedle starannie, by sok z owoców nie wyciekł. Gotujemy ok. 10 minut.