MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „NIE”!...
fot. Pascal/flickr.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Sacharyna

SŁODZIK NA „NIE”!

Sacharyna (E954) to sulfonamid kwasu benzoesowego, syntetyczny związek 300-500 razy słodszy od cukru. Z uwagi na gorzki, metaliczny smak stosuje się ją tylko w połączeniach z innymi syntetycznymi związkami z tej grupy. Tak jak one, zaburza prawidłową mikroflorę jelita, co ma negatywny wpływ na masę ciała i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Sprzyja też rozwojowi stanów zapalnych w dolnym odcinku układu pokarmowego. Zaburzenia mikroflory mogą też być przyczyną niekorzystnego działania sacharyny na metabolizm.

Wykazano ponadto, że sacharyna może mieć właściwości kancerogenne (wywołując m.in. raka pęcherza), ale współcześnie dowodów tych się nie uznaje. Często wywołuje jednak reakcje alergiczne i pseudoalergiczne u wrażliwych osób, nawet stosowana w paście do zębów, której jest częstym składnikiem.

Zobacz również

Duże zmiany w Puszczy, "Żubry" pozyskały byłego obrońcę Cracovii

Duże zmiany w Puszczy, "Żubry" pozyskały byłego obrońcę Cracovii

Zakończenie roku szkolnego w tarnobrzeskiej Trójce [ZDJĘCIA]

Zakończenie roku szkolnego w tarnobrzeskiej Trójce [ZDJĘCIA]

Polecamy

ORLEN uruchomił nowoczesną instalację badawczą w Odolanowie

ORLEN uruchomił nowoczesną instalację badawczą w Odolanowie

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?

Rejestracja w Netflix bez tajemnic – co warto wiedzieć?