7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![To chińska przyprawa nie jest spokrewniona z pieprzem, ale...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5e/43/65a5692f50a5e_o_large.jpg)
fot. kellyvandellen/Getty Images
Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw
Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz syczuański
To chińska przyprawa nie jest spokrewniona z pieprzem, ale ma pikantny smak z cytrusowymi nutami, wzmacnia także smak słony. Spożycie prowadzi do lekkiego znieczulenia, drętwienia i mrowienia języka. Pieprz syczuański jest stosowana jako produkt leczniczy w celu poprawy trawienia, zmniejszenia stanu zapalnego i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Nauka potwierdza także działanie przeciwnowotworowe i wspierające wzrok.