Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Proste, świąteczne ciasto, które robi się samo. Aromatyczne jabłka i chrupiące, rumiane orzechy. Zapach jest obłędny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Chrupiące orzechy i aromatyczne jabłka to podstawa tego łatwego ciasta
Chrupiące orzechy i aromatyczne jabłka to podstawa tego łatwego ciasta Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące rumiane orzechy, skarmelizowany brązowy cukier i aromatyczne jabłka to podstawa tego prostego w przygotowaniu, ale pysznego ciasta. Można je przygotować na święta jako alternatywę dla szarlotek, serników i makowców albo podać na imprezie sylwestrowej. Goście na pewno będą się nim zajadać.

W skrócie

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny lub sylwestrowy deser, a nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, przygotuj orzechową sypankę, czyli orzechy zapiekane z jabłkami. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, chrupiące, a jego słodycz przełamują kwaskowate jabłka i sok z pomarańczy. W dodatku robi się je w kilka chwil i nie ma możliwości, aby się nie udało.

Ciasto orzechowa sypanka – pyszny deser na święta

Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + godzina pieczenia
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 szklanki orzechów włoskich,
  • 6 jabłek,
  • 200 g schłodzonego masła,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka brązowego cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • cynamon.

Na polewę:

  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • sok z pomarańczy,
  • otarta skórka z pomarańczy.

Jak przygotować jabłka zapiekane z orzechami?

  1. Najpierw lekko rozgniotłam orzechy.
  2. Wymieszałam orzechy z mąką, bułką tartą, brązowym cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  4. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach tarki.
  5. W tortownicy ułożyłam warstwami orzechy oraz jabłka. Na spodzie i na wierzchu powinny znajdować się orzechy.
  6. Masło pokroiłam w płatki i ułożyłam na warstwie z orzechów.
  7. Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na niecałą godzinę.
  8. Przygotowałam polewę: jajka utarłam z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy.
  9. Przed końcem pieczenia polałam ciasto polewą i wstawiłam do piekarnika.
  10. Zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i zostawiłam ciasto jeszcze na 10 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Proste, świąteczne ciasto, które robi się samo. Aromatyczne jabłka i chrupiące, rumiane orzechy. Zapach jest obłędny - Strona Kuchni

Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto