Konkurs ma za zadanie wyłonić Mistrza Karpia 2018. Wyniki zmagań szefów kuchni zostaną podane do publicznej wiadomości 7 grudnia podczas oficjalnego podsumowania tegorocznych Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
W jury zasiedli: Barbara Jakimowicz-Klein, Agnieszka Hajbura Michałowska, Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło oraz Arkadiusz Dziakowski. Ich ostateczny werdykt zależał od punktacji, którą przyznawali po prezentacji każdej z restauracji.
Oceniano dobór składników i zgodność z lokalną kuchnią, walory smakowe i zapachowe, sposób podania, wyglądu i aranżacji dania oraz walory zdrowotne przygotowanych potraw. Nie bez znaczenia była też merytoryczna prezentacja dania.
W konkursie wzięło udział 12 z 13 zgłoszonych restauracji. Wszystkie zorganizowały w tym roku kolację rybną „Ryba do syta” w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Wszystkie zaproponowały gościom 3 konkursowe potrawy.
Poniższe zestawienie to jednocześnie lista zwycięskich dań podczas kolacji rybnych oraz lista zaprezentowanych podczas konkursu propozycji.
1. Gospoda 8 Ryb z Rudy Sułowskiej - „Sum pieczony z bekonem podany z sosem holenderskim, konfiturą z czerwonej cebuli, puree ziemniaczanym i emulsją ze szpinaku"
2. Restauracja KARDAMON z Odolanowa - „Sandacz podawany na puree z batatów z chipsem z jarmużu i spaghetti warzywnym”
3. Restauracja KARPIÓWKA z Odolanowa - „Karp w sosie porowym”
4. Restauracja TEO z Cieszkowa - „Sum na gorąco z serem, podawany z ryżem i marchewką po koreańsku”
5. Górecznik Karczma z Antonina - „Sum w sosie z zielonego ogórka”
6. Restauracja Trzcieliny z Przygodzic - „Paprykowy karp”
7. Restauracja "W Starym Młynie" z Niesułowic - „Łazanki z karpia”
8. Jaworowy Dom z Cieszkowa - „Karp zapiekany w warzywach podawany z niokami oraz sosem koperkowo - śmietankowym”
9. Karczma Rybna - Ruda Żmigrodzka - „Karp w kąpieli śmietanowo-borowikowej”
10. Restauracja „Lido” z Antonina - „Przysmak Elizy Radziwiłłówny”
11. Restauracja Grabownica z Grabownicy Milickiej - „Pierogi z karpia podane z sosem śmietankowo - karpiowym”
12. Hotel & Restauracja Libero z Milicza - „Szafranowa zupa rybna”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?