Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrz Karpia 2018: Jury oceniło potrawy rybne z Doliny Baryczy [FOTO]

MWE
Tomasz Wojciechowski
W sali bankietowo - konferencyjnej ośrodka Górecznik w Przygodzicach jury oceniało zwycięskie potrawy z tegorocznych kolacji rybnych "Ryba do syta". Konkurs to część jesiennego cyklu ponad 60 wydarzeń promujących wyjątkowość Doliny Baryczy.

Konkurs ma za zadanie wyłonić Mistrza Karpia 2018. Wyniki zmagań szefów kuchni zostaną podane do publicznej wiadomości 7 grudnia podczas oficjalnego podsumowania tegorocznych Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
W jury zasiedli: Barbara Jakimowicz-Klein, Agnieszka Hajbura Michałowska, Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło oraz Arkadiusz Dziakowski. Ich ostateczny werdykt zależał od punktacji, którą przyznawali po prezentacji każdej z restauracji.
Oceniano dobór składników i zgodność z lokalną kuchnią, walory smakowe i zapachowe, sposób podania, wyglądu i aranżacji dania oraz walory zdrowotne przygotowanych potraw. Nie bez znaczenia była też merytoryczna prezentacja dania.
W konkursie wzięło udział 12 z 13 zgłoszonych restauracji. Wszystkie zorganizowały w tym roku kolację rybną „Ryba do syta” w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Wszystkie zaproponowały gościom 3 konkursowe potrawy.
Poniższe zestawienie to jednocześnie lista zwycięskich dań podczas kolacji rybnych oraz lista zaprezentowanych podczas konkursu propozycji.

1. Gospoda 8 Ryb z Rudy Sułowskiej - „Sum pieczony z bekonem podany z sosem holenderskim, konfiturą z czerwonej cebuli, puree ziemniaczanym i emulsją ze szpinaku"
2. Restauracja KARDAMON z Odolanowa - „Sandacz podawany na puree z batatów z chipsem z jarmużu i spaghetti warzywnym”
3. Restauracja KARPIÓWKA z Odolanowa - „Karp w sosie porowym”
4. Restauracja TEO z Cieszkowa - „Sum na gorąco z serem, podawany z ryżem i marchewką po koreańsku”
5. Górecznik Karczma z Antonina - „Sum w sosie z zielonego ogórka”
6. Restauracja Trzcieliny z Przygodzic - „Paprykowy karp”
7. Restauracja "W Starym Młynie" z Niesułowic - „Łazanki z karpia”
8. Jaworowy Dom z Cieszkowa - „Karp zapiekany w warzywach podawany z niokami oraz sosem koperkowo - śmietankowym”
9. Karczma Rybna - Ruda Żmigrodzka - „Karp w kąpieli śmietanowo-borowikowej”
10. Restauracja „Lido” z Antonina - „Przysmak Elizy Radziwiłłówny”
11. Restauracja Grabownica z Grabownicy Milickiej - „Pierogi z karpia podane z sosem śmietankowo - karpiowym”
12. Hotel & Restauracja Libero z Milicza - „Szafranowa zupa rybna”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto