MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Soczysta marchewka po koreańsku do obiadu. Tę surówkę możesz jeść w nieskończoność. Podaję ją do kotletów schabowych i pulpetów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszna i chrupiąca marchewka po koreańsku doprawiona jest zmielonymi nasionami kolendry, mielonym imbirem i octem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki.
Pyszna i chrupiąca marchewka po koreańsku doprawiona jest zmielonymi nasionami kolendry, mielonym imbirem i octem jabłkowym. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na niebanalną surówkę do obiadu? Polecam ci zrobić marchewkę po koreańsku. Pachnie kolendrą, imbirem, a jej soczystość to zasługa podgrzanego oleju wymieszanego z octem jabłkowym. Poznaj przepis na pyszną marchewkę po koreańsku.

W skrócie

Wyjątkowa marchewka po koreańsku łączy w sobie chrupkość świeżych warzyw z wyrazistymi w smaku przyprawami. Ta przystawka jest idealnym dodatkiem do wielu posiłków, a także świetnym rozwiązaniem na szybki, zdrowy i smakowity lunch. W prosty sposób wprowadzisz nieco egzotycznego smaku w domowym jadłospisie. W sklepach z azjatyckimi składnikami można także spotkać różnego rodzaju gadżety kulinarne. Jednym z nich jest tarka do marchewek po koreańsku, która kroi je w cienkie niteczki. Możesz też pokroić je w słupki julienne, jednak ja szatkuję je cienkie karbowane plasterki. To usprawnia przygotowanie i jest jedynym odstępstwem od klasycznej koreańskiej surówki.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania marchewki po koreańsku

Widok z góry na marchewkę po koreańsku z czosnkiem
Dodaj poszatkowany czosnek i wymieszaj. Anna Daniluk

Marchewka po koreańsku – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka białego sezamu.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić marchewkę po koreańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, umyj i poszatkuj na tarce na plasterki.
  2. Cebulę umyj, obierz, przekrój na pół i poszatkuj na półksiężyce.
  3. W miseczce wymieszaj ocet, cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz, nasiona mielonej kolendry i imbir.
  4. Wymieszaj sos z poszatkowaną marchewką i cebulą.
  5. W rondelku o grubym dnie podgrzej olej. Powinien być gorący, ale nie dymić.
  6. Wlej olej do surówki i gdy warzywa zaczną syczeć, przykryj je miseczką na 15 minut.
  7. Czosnek obierz z łupin i poszatkuj na cienkie plastry. Możesz też go przecisnąć przez praskę.
  8. Dodaj czosnek, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  9. Przed podaniem posyp ziarnami sezamu.
  10. Marchewkę po koreańsku możesz włożyć do słoika z zakręconym wieczkiem i wstawić do lodówki. W ten sposób będzie się dalej marynować.
  11. Można ją zjeść w ciągu 7 dni.

Dodatki do marchewki po koreańsku

Zachęcam, aby zrobić ją kilka godzin wcześniej przed obiadem, aby smaki i właściwości marynaty zdążyły przeniknąć do marchewki, cebuli i czosnku. W oryginale marchewki polewa się olejem sezamowym, który chętnie zamieniam na olej rzepakowy. Jeśli szukasz ostrzejszych smaków, to śmiało dorzuć szczyptę suszonego chili.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczysta marchewka po koreańsku do obiadu. Tę surówkę możesz jeść w nieskończoność. Podaję ją do kotletów schabowych i pulpetów - Strona Kuchni

Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto